Vuilniszakken en zo…

Door: Petri Damen

Sommige dingen zijn in Frankrijk niet te vinden. Noch te krijgen of te kopen. En dat is helemaal niet erg want er staan genoeg andere zaken tegenover. Maar toch. De afgelopen maanden liep ik ertegenaan. Of eigenlijk dus niet.
Zo ben ik geen moeilijke drinker. Ik hou het op koffie, water en wijn, witte graag. En één kop Earl Grey thee, ’s ochtends bij het ontbijt. Heel af en toe heb ik ’s avonds laat, zin in iets anders. Iets zoets. Dan drink ik het liefst een Amaretto. Di Saronno. Uit een Pools kristallen glaasje. Dat laatste is belangrijk. En dus ging ik op zoek. In de Franse supermarchés is een grote afdeling alcoholische dranken te vinden. Whisky en rum in alle soorten en maten. Aperitieven en digestieven waarvan ik het bestaan niet wist. Aanraders: Floc de Gascogne en Lillet. Maar geen Amaretto. Verder zoeken leerde dat er ook speciaalzaken zijn. Vooral gericht op wijn en af en toe op bier. Ook hier geen Amaretto. De vriendelijke jongen in de laatste winkel die ik bezocht, had er nog nooit van gehoord. Van ellende kocht ik toen maar een fles Baileys. Die vind ik niet lekker.
Ik woon dicht bij de rivier en met een stilstaande vijver en open regenton in de tuin, zijn de muggen hier goed vertegenwoordigd. Dat betekent dat er in de supermarché en de pharmacie veel antimuggenspul verkrijgbaar is. Mooi, zou je denken. Echter niets waarin Deet zit. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat alleen anti mug mét Deet werkt. Kennen ze hier in Frankrijk niet.
Verder wilde ik graag mijn favoriete zomerse parfum aanschaffen: Sun van Jil Sander. Een geur die spontaan het zomerse gevoel, voor zover nog niet aanwezig, oproept. In Nederland overal te verkrijgen. Inmiddels in mijn Franse omgeving alle pharmacies en parfumeries bezocht. Ze hebben het niet en kennen het ook niet. Helemaal onbekend zelfs. Zou dat zijn omdat het een Duits merk is?
Over zaken doen bij de bank valt veel te vertellen. Er kan veel. Wat niet kan is zomaar een overboeking maken. Ik herhaal: je kunt niet zomaar een overboeking maken. Wil je, voor het eerst, een bedrag overmaken dan moet de begunstigde door de bank goedgekeurd worden. Dat duurt minimaal één dag en pas daarna kan de overboeking gedaan worden. Bizarre.
En dan de vuilniszakken. Frankrijk is druk met afvalscheiding. Aparte containers voor glas, plastic en papier. Groen afval, daar doen de Fransen niet aan, waarschijnlijk omdat zo’n beetje iedereen een eigen composthoop heeft. Het advies van mijn buurman is om het gemaaide gras over de rand van mijn tuin op de gemeentegrond te kiepen. Overig afval wordt elke dinsdag keurig opgehaald. Overigens zijn ze best streng want eens zat er een rood wit lint om mijn afval heen dat niet werd meegenomen omdat er iets (?) in zat wat niet door de beugel kon. Je zou denken dat een fatsoenlijke vuilniszak dan wel te vinden moet zijn. En inderdaad zijn er in de supermarché veel zakken. Maar er deugt niets van. Ze passen niet. Zijn te groot of te klein. Hebben slechte sluitingen die meteen afbreken en scheuren snel kapot. Dat laatste is geen pretje met een zak vol visafval. Inmiddels heb ik er al veel geprobeerd en blijf ik zoeken naar de ideale vuilniszak.
Ongetwijfeld zijn bovengenoemde producten wel te vinden als je beter zoekt. En alles went. Behalve die overboekingen.

 

Vorig artikelyoga tijdens een hittegolf
Volgend artikelMadame Dubois…

Verwante berichten