Radio maken in Frankrijk, een passie!

Door: Paul vd MarK, La Capelle Cabanac

Luister nu:

+++ZEEKLASSIEKERS EN ANDERE PARELTJES, 24 jan+++

24 januari

31 januari

7 februari

21 februari

+++SCHATKAMER VD JAREN 80+++

5 januari

26 januari

23 februari

Ik zal een jaar of 15 zijn geweest toen ik voor het eerst met een tweedehands bandrecorder (die ik nog steeds heb!) mijn eerste radioprogramma maakte. Ik hield de microfoon bij de luidspreker van mijn Philips pick-upje, en als de plaat afgelopen was praatte ik net zo lang tot de volgende plaat begon.

De luisteraars waren mijn ouders, die het geloof ik na een minuut of tien wel gehad hadden. De rest van het uur draaide ik dan maar op mijn kamer af.  Ik had het tenslotte niet voor niets gemaakt.

Van het één kwam het ander: muziekbanden voor een jongerencentrum, een jongerensoos waar ik de dj mocht zijn, ‘draaien’ in een bar, discotheek, programma’s maken bij een ziekenomroep, lokale omroep en na een pauze van een fors aantal jaren ontdekte ik op zekere dag het internet radiostation ‘Radio Extra Gold’. Dat klonk lekker met de sfeer van de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. De jaren waarin vanaf de Noordzee talloze radiostations actief waren als Radio London, Caroline, Veronica, Noordzee, Mi Amigo, Atlantis en radio Monique, om er maar een paar te noemen. De sfeer van die radiostations hoorde ik terug bij Radio Extra Gold: de muziek, de wijze van presentatie, de jingles. Ik besloot een proefprogramma te maken. Dat had ik ooit één keer eerder gedaan: in 1978 voor het station Radio Mi Amigo. Ik heb dát nooit opgestuurd, ik heb er nog steeds spijt van want het leek mij heel bijzonder om radio te maken vanaf een zendschip. Geleerd van eerder ‘fouten’ stuurde ik mijn proefopname in 2013 via de digitale snelweg naar de programmaleiding van Radio Extra Gold en in augustus 2013 mocht ik daar mijn eerste programma maken.

Radio Extra Gold is een internet radiostation dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. Iedere programmamaker heeft thuis zijn of haar eigen studio waar zijn of haar programma’s gemaakt worden. Sedert november 2018 staat de mijne in Lacapelle Cabanac. In mijn programma’s op de zondagmiddag en dinsdagavond probeer ik ook een beetje de sfeer van het leven in Frankrijk over te brengen. Met korte anekdotes over het leven hier, het weer of het verhaal over het zoveelste singletje dat ontbrak in mijn collectie en dat ik vond op een vide grenier. Ik draai ze ook echt, er is niets mooier en authentieker dan muziek op 45 of 33 toeren.  Het kraakt soms een klein beetje, maar brengt wel die sfeer van radio van toen terug.  Daarnaast probeer ik ook met muziek van Franse bodem het Frankrijk gevoel over te brengen. Tijdens de lockdowns heb ik op het internet zitten speuren naar Franse muziek en er ging een wereld voor mij open. Er is veel meer dan ‘pour un flirt’ en ‘si on chantait’. Nu wist ik dat wel, maar tussen weten en het ook daadwerkelijk vinden zit best nog een verschil. Waar een confinement dus al niet goed voor is.

Tussen kerst en nieuwjaar hebben we als alternatief voor de top 2000 tussen 10.00 en 18.00 uur de top 538: de 538 grootste hits uit de periode dat Radio Veronica uitzond op de 538 meter. Dat was van 30 september 1974 tot en met 31 augustus 1974.

Tot slot: verzoekjes van nummers uit de jaren ’60, ’70 en ’80 zijn altijd welkom. Je hoort ze op de zondagmiddag tussen 2 en 5: paulvandermark@extragold.nl

Verwante berichten