Moestuintje, compostbakken en een takkenril

Het is tijd om te zaaien! Bonjour !
Ik ben Jildou, 44 jaar, en ik woon met mijn man sinds 2019 in Frankrijk, in departement Lot-et-Garonne.
Mijn hobby’s zijn o.a. koken. In maart start ik mijn bedrijfje, Jilicious, en ga ik aan de slag als kok bij mensen thuis. Ruim 20 jaar geleden kocht ik mijn eerste huis en leek het mij een grandioos idee om mijn tuin te asfalteren. De liefde voor tuinieren was nog onontdekt.
Wat een verschil met nu! Ik heb een moestuintje, compostbakken, een takkenril van mijn snoeihout gemaakt en maai delen van het gras niet. Alles om een natuurlijke tuin te creëren en een plek voor dieren.
Afgelopen zomer werden we ‘beloond’ met een geelgroene toornslang. Eerst even schrikken natuurlijk.

De naïviteit van een beginner
Dit wordt mijn derde moestuinjaar. Het eerste jaar heb ik te veel courgettezaadjes geplant. Ik had geen idee dat er 20 courgettes per plant aankomen. Heerlijk die naïviteit van een beginner. Ondanks deze wijze les had ik het jaar daarop alsnog te veel courgetteplanten, maar ditmaal met een fantastisch recept om ze ín te maken. Dat recept deel ik natuurlijk in de volgende editie.

Afgelopen jaar heb ik geëxperimenteerd met tomaten in alle soorten en kleuren. Ik ben dol op tomaten. Je kunt ze vullen met gehakt, risotto, vis of iets wat je lekker vindt. Tomaten zijn heerlijk in een Libanese salade, een simpele tomatensalsa met rode ui en verse kruiden of als onderdeel van je ratatouille.
Ook heb ik mijn eerste komkommer geoogst. U leest het goed; komkommer. Een zielig, klein, eenzaam komkommertje, terwijl ik heb gehoord dat komkommers, net als courgettes, groeien als onkruid.
Dit jaar plant ik weer komkommer in de hoop dat ze me in augustus de neus uitkomen!
Daarnaast zaai ik aubergine, sla, diverse pepersoorten, pastinaak, Chinese kool, paksoi en verschillende kruiden.

Eetbare bloemen
Tot slot – mijn ontdekking van vorig jaar – zaai ik eetbare bloemen! Je kunt een simpele salade of soep altijd opleuken met kleurige, eetbare bloemen. We kennen allemaal ongetwijfeld de Oost-Indische kers. Ze zijn mooi oranjerood en hebben een zoete, peperachtige smaak. Andere toppers zijn korenbloemen, viooltjes, madeliefjes (in overvloed aanwezig in mijn grasveld), lavendel, bergamot, komkommerkruid, vlierbloesem, paardenbloemen, dahlia’s, goudsbloemen en afrikaantjes (ook perfect tegen mieren). En zo zijn er nog veel meer planten die je kunt eten! Eetbare bloemen zijn smaakvol en ideaal om je eten extra kleur te geven. Perfect dus voor salades, in limonades, in ijsblokjes of confituur. Opties te over!
Deze keer een heerlijk recept met asperges en eetbare bloemen. •
Zonnige groet, Jildou

Volgend artikel

Verwante berichten