Klein, Frans geluk

Door: Petri Damen

“Het zijn de kleine dingen die het doen”. Hier, in en rondom Monclar, ervaar ik veel kleine geluksmomentjes. Als je van Frankrijk houdt, er graag op vakantie gaat of er misschien zelfs wel woont, zul je ongetwijfeld het één en ander herkennen.

De dag begint met het uitlaten van Victor. We lopen samen ons rondje over de périphérique van Monclar. Victor snuffelt er vrolijk op los en houdt alles in de gaten. Is er misschien een loslopende kat te zien? En ik geniet elke dag van het fantastische uitzicht over de heuvels. Steeds weer anders en elke dag even prachtig. Strakblauw, met machtige wolkenpracht, nevelig of in stil makende herfsttinten.

Serge, bijnaam: L’Ours de Monclar, is de uitbater van de enige aanwezige zaak in Monclar. Een multifunctionele zaak bestaande uit een slager, mini-supermarkt, café en restaurant. Een typisch Frans zaakje. Een beetje viezig, de ansichtkaarten zijn door de hitte kromgetrokken en bepaalde artikelen ruim over de datum. Serge is niet het zonnetje in huis, humeurig, wat nors en soms ronduit onbeschoft tegen klanten. Om onduidelijke redenen behoor ik tot zijn favoriete klanten. Hoewel Serge graag uitslaapt, mag ik hem een berichtje sturen als ik vroeg brood nodig heb voor mijn gasten. Dat ligt dan altijd keurig klaar.

Met de Alfa door de heuvels rijden. Bij voorkeur als de avond valt en het licht zo mooi wordt. Lekker door de bochten scheuren en genieten van het landschap. Van de witte sprookjesachtige pruimenbomen in maart. De zonnebloemvelden en hooibalen in de zomer, de herfstkleuren en de mysterieuze winterpracht.

Elke vrijdagochtend probeer ik naar de markt in Sainte Livrade te gaan. Zoveel mogelijk vers inkopen bij de inmiddels bekende marktkraampjes. En inmiddels kennen we elkaar. De mevrouw van de olijvenkraam die gelijk met mij verhuisd is en altijd een praatje maakt. De man bij wie ik mijn witte huiswijn met korting koop en die heel lief de dozen in mijn auto tilt. Het meisje van de viskraam dat bij mijn moeilijke blik spontaan de sardientjes schoonmaakte, terwijl ze dat eigenlijk niet doen. De overenthousiaste asperge verkoper. De vriendelijke groenteverkoopster die steeds iets extra’s in mijn tas stopt. En na de inkopen drink ik een kop koffie in het plaatselijke café. Die hoef ik niet te bestellen want ze weten dat ik altijd een grand crème neem.

Een paar weken voor kerstmis komen plotseling de kraampjes met verse oesters tevoorschijn. Ze komen rechtsreeks van de Atlantische oceaan en aangezien ik meer van de oesters dan van de oliebollen ben, geniet ik er regelmatig van.

Met de aankoop van mijn huis kreeg ik er meteen fantastische Franse buren bij. Nathalie, Michel en Claude hebben me met open armen ontvangen en staan altijd voor me klaar. Ze helpen me met klusjes en Claude van over de 80 is niet te beroerd om op een ladder te klimmen als ik ergens niet bij kan. Ze geven nuttige, praktische tips en inzicht in de soms ondoorgrondelijke administratieve rompslomp. Daarnaast ben ik altijd welkom om aan te schuiven bij de koffie, de borrel of de Franse kookkunsten van Nathalie. Sinds kort zijn er nog twee nieuwe buurvrouwen bijgekomen, Isabelle en Marie waarmee het ook al zo gezellig kletsen is.

Mijn balkonnetje is misschien wel de meest favoriete plek van het huis. Sowieso vanwege het uitzicht over de heuvels. Ik begin er de dag met m’n eerste cappuccino en sluit af met een wijntje. Goeie plek ook om spectaculair onweer en regenbogen te bewonderen.

Bij Frankrijk hoort eten. Lekker eten. Ik ontdek nog steeds nieuwe restaurantjes waar je voor schappelijke prijzen kunt eten. Geen lange diners in de avond wanneer je eigenlijk al naar bed wil, maar een dagmenu op het terras, in goed gezelschap en een glaasje wijn erbij. Ingewikkelde liflafjes zijn moeilijk te vinden, eerlijk en eenvoudig eten met goede producten uit de buurt, des te meer.

In mijn kleine, fijne tuin is geen plaats voor een zwembad. Een bubbelbad paste wel in een beschut hoekje. Sinds een paar maanden ben ik de trotse eigenaar van een heuse Spa. De hitte wil mij nog wel eens naar het hoofd stijgen als ik bij 40 graden sta te poetsen, strijken of ander zwaar huishoudelijk werk verricht. Even in de bubbels springen en ik kan er weer tegenaan.

Gasten die net zo enthousiast zijn over mijn huis en hun kamer als ik en die lieve woorden achterlaten in het gastenboek of als review op internet. Ik heb inmiddels op Booking meer tienen ontvangen dan in mijn hele schoolloopbaan.

Inderdaad, het zijn de kleine dingen die het doen. Een vele kleintjes maken één grote.

Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Volgend artikel

Verwante berichten