De vuile zwembadrand

Door: Kees Wijnen
Het zomerseizoen is weer voorbij en vele van de zonnebrand creme glibberende gasten hebben zich vermaakt in je zwembad. Radeloos kijk ik nu naar de smerige geelbruine rand van mijn zwembad liner. Van alles geprobeerd om het eraf te krijgen. Alle tips die inmiddels op Raad & Daad verschenen waren, uitgeprobeerd. Maar helaas, je krijgt het er met geen mogelijkheid af! Alle producten, de een agressiever dan de ander nog eens de revue laten passeren. Niks werkt! Op een moment dacht ik dat aceton het enige was dat ik nog niet geprobeerd had. Ik zag al in mijn gedachte een plakkerig steeds groter wordend gat in mijn witte liner verschijnen. Ik herinnerde mij dat ik nog ergens een witte zwemband had liggen. Daar zag je dus ook al een vette geelbruine zonnebrandolie rand op zitten. Daar zou ik het mooi op kunnen uitproberen. Een zwemband is volgens mij hetzelfde materiaal als de liner, PVC dus.
Maar ja, hoe kom ik aan aceton?
“Pak anders mijn potje nagellak verwijderaar!” zei Marjo.
Hé, goed idee! Ik aan de slag en deed wat spul op een watje en wreef het op de vuile ring van de zwemband. De smerigheid verdween als sneeuw voor de zon! Ik veegde het er zo af! Zonder wrijven, zonder boenen! Wow! En de band bleef ook nog heel. Toen een stukje van de liner in het zwembad geprobeerd. Het geel en het zwart veegde ik er zo af! Een tijdje later nog eens de liner bestudeerd, of hij niet aan het smelten was of plakkerig werd. Niks aan de hand!
Maar ja, ik kan toch niet het hele zwembad met een potje nagellak remover te lijf gaan. Bij de supermarkt vond ik een literfles ONYX ACETON voor drie en een halve euro. Deze ook uitgeprobeerd, misschien was dit een sterker goedje. Ook hiermee hetzelfde verbluffende resultaat.
Dus zou ik zeggen, probeer het eens, maar wel eerst een klein stukje uitproberen hè!! Je hebt natuurlijk liner en je hebt liner. Laat eens weten wat je resultaten zijn!

Waarschuwing

Een waarschuwing is wel op zijn plaats! Aceton is een agressief goedje en kan de weekmakers in je PVC liner aantasten. Gebruik het dus incidenteel, bij voorbeeld aan het einde van het seizoen. 1 keer per jaar dus! Bij betegelde zwembaden lijkt het mij geen probleem.
Ik heb het volgende gedaan: je doet aceton op een doek en boent de vettigheid van de zwembadrand. Dan spoel je de doek uit en wringt hem goed uit. Dan spoel je de aceton direct weer van de rand af, zodat hij minimaal inwerkt op de liner. De aceton verdampt snel uit het water. Je rand wordt weer als nieuw!

2 REACTIES

 1. Hey Kees,
  Heel erg bedankt voor de tip!
  Zodra het winterzeil eraf gaat voorjaar 2023 ga ik het uitproberen.
  Heb je het bij de Intermarché gekocht?
  Ik hoor het graag.
  Groetjes,
  Chantal
  Cazes-Mondenard (82)

 2. Ik heb het bij de Leclerc gehaald, maar de intermarché zal het ook beslist hebben.
  Ik eb het volgende gedaan. Je doet aceton op een doek en boent het vuil eraf. Dan spoel je de doek schoon in het zwembad en spoel je de zwembadrand meteen schoon. Aceton er niet op laten zitten. De aceton verdampt uit het water.
  Succes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Verwante berichten