Groene en rode departementen: wat mag en wat niet

NotreTemps.com publiceerde vandaag twee nieuwe kaarten die maandag 4 mei door het ministerie van Volksgezondheid zijn bekendgemaakt. De kaarten zijn gebaseerd op gegevens die de 13 ARS (Agences Régionales de Santé) dagelijks opsturen naar het ministerie. Eveneens dagelijks publiceert het ministerie op basis van deze gegevens nieuwe kaarten. Vooral kaart 2 moet goed in de gaten worden gehouden, want een toename van het aantal patiënten op de Intensive Care is een aanwijzing dat het virus eventueel weer toeslaat, waardoor het departement waar je woont, plotseling van groen in rood kan veranderen. De oranje departementen verdwijnen per 7 mei. Een departement wordt dan óf groen óf rood. Kaart 2 is de basis voor wat in bepaalde departementen wel en niet is toegestaan per 11 mei. Mensen die momenteel in een oranje departement wonen moeten op 7 mei kaart 2 dus goed bestuderen!


Actieve circulatie van het virus

De druk op de IC’s van ziekenhuizen

Ook gaf NotreTemps.com aan wat er in rode en groene departementen wel en niet mag:

Voor rode departementen geldt van 11 mei tot 11 juni het volgende:

Gelegenheden die zijn geopend:

– mediatheken, bibliotheken en kleine musea;
– kerken, synagogen en moskeeën, op voorwaarde dat er geen diensten plaatsvinden;
– begraafplaatsen;
– crèches, maar slechts 10 kinderen tegelijk. Personeel is verplicht mondkapjes te dragen;
– maternelles en basisscholen, op vrijwillige basis, maar slechts 15 kinderen per klas; aan basisscholen worden mondkapjes geleverd.

Voortgezet onderwijs, bossen, parken, openbare tuinen en grote musea blijven in rode departementen gesloten, evenals de meeste winkels (behalve supermarkten). Er vinden in rode departementen geen professionele sportevenementen plaats tot einde seizoen 2020.

Begrafenissen kunnen binnen plaats hebben met niet meer dan 20 aanwezigen, evenals trouwerijen en andere ceremonies, die “urgent”(?) zijn.

Mensen die in rode departementen wonen mogen wel naar buiten (zonder attestation), maar als ze gebruik maken van het openbaar vervoer moeten ze verplicht een mondkapje dragen. Overigens is openbaar vervoer in rode departementen slechts voorbehouden aan mensen die daarvan gebruik moeten maken om naar werk of naar school te gaan of om een arts te bezoeken.

Treinen zullen in rode departementen met een aangepaste, beperkte dienstregeling rijden en kunnen alleen personen vervoeren die een attestation bij zich hebben, waarop staat dat ze voor hun beroep of dringend familiebezoek moeten reizen. Uiteraard is het dragen van een mondkapje verplicht. Hetzelfde geldt voor mensen die vanuit rode departementen met het vliegtuig (beperkte dienstregeling) willen vertrekken.

Je mag vanuit een rood departement ook verder reizen dan 100 km van je woonplaats, wanneer je een attestation bij je hebt waarin een professionele reden of urgent familiebezoek is aangekruist.


Voor groene departementen geldt van 11 mei tot 11 juni eigenlijk hetzelfde, maar met iets minder beperkingen.

Geopend zijn:

– bossen, parken en openbare tuinen;
– voortgezet onderwijs (behalve lycées), op vrijwillige basis en 15 leerlingen per klas, maar het dragen van mondkapjes is verplicht; voorlopig wordt begonnen met het 6e en het 5e leerjaar (de laagste klassen).
– het merendeel van de winkels, inclusief winkelcentra met een oppervlakte van minder dan 40.000 m2.

Winkelcentra met een grotere oppervlakte blijven nog gesloten, evenals bars, café’s en restaurants (tot nader order). Echter, de prefect van een departement kan toestemming geven aan een winkelcentrum van meer dan 40.000 m2 om zijn deuren te openen.

Buiten individueel sporten is weer toegestaan (zonder attestation), op voorwaarde dat er voldoende afstand tot anderen wordt bewaard. Markten kunnen weer worden geopend, maar op bevel van de prefect kan een markt worden gesloten, wanneer blijkt dat de sanitaire maatregelen niet worden gehandhaafd.


Voor beide zones gelden voorlopig tot 1 juni de volgende restricties:

– toegang tot stranden en meren verboden;
– geen toegang tot sportzalen, feestzalen en salles polyvalentes;
– bioscopen en theaters blijven gesloten;
– lycées blijven dicht;
– geen individuele binnensport;
– geen bijeenkomsten van meer dan 10 personen;
– groeps- en contactsporten niet toegestaan.

Tot 31 augustus zijn alle festivals en grote evenementen met meer dan 5000 bezoekers in heel Frankrijk afgelast.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.